Χωρίς κατηγορία8 παλαιωμένα ελληνικά αποστάγματα για να απολαύσετε τα Χριστούγεννα

22 Δεκεμβρίου 2020
https://www.purokarathanos.gr/wp-content/uploads/2022/10/DSC_0274.jpg

Σοφιστικέ, αντάξια των πιο γνωστών αποσταγμάτων του εξωτερικού. Το «άγιο» τσίπουρο των ελλήνων καλλιτεχνών του είδους μπορεί να μας προσφέρει σπάνιες απολαύσεις αυτές τις γιορτές. Ο Δημήτρης Μότσος δοκίμασε οκτώ από τα πιο εκλεκτά και μας τα προτείνει ανεπιφύλακτα. Δημήτρης Μότσος.

Ο θεμελιωτής της ελληνικής λαογραφίας Ν.Γ. Πολίτης, κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, εντοπίζει τις ρίζες της λέξης «λαογραφία» στην Αλεξανδρινή Εποχή. Σύμφωνα με τον Πολίτη «η λέξις είναι καταλληλότατη προς ονομασίαν μαθήσεως, εχούσης υποκείμενον την σπουδήν του λαού». Υπό αυτήν την έννοια, δηλαδή της σπουδής του λαού και της εθιμικής συμπεριφοράς του, η λαογραφία έχει σχεδόν χρέος της, μια σοβαρή μελέτη του ελληνικού αποστάγματος και των τελετουργικών του, που απλώνονται με αδράχτι σε όλη τη χώρα.

Τα ελληνικά αποστάγματα τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μια πρωτοφανή περίοδο άνθισης και ακμής. Οι Έλληνες αποσταγματοποιοί έχουν περάσει από τα αγωνιώδη χρόνια της «Νίνια», της «Πίντα» και της «Σάντα Μαρία» του Χριστόφορου Κολόμβου κι έχουν προσαράξει σε λιμάνια έντονων πειραματισμών και δημιουργικότητας. Το τσίπουρο της παράδοσής μας, έγινε το τσίπουρο της νεωτερικότητας και το γνωστό ποτό της τάβλας, του καφενέ και του παραδοσιακού «τσιπουράδικου» εξελίχθηκε σε ένα ποτό σοφιστικέ, αντάξιο των πιο γνωστών αποσταγμάτων του εξωτερικού.

Τα παλαιωμένα τσίπουρα (ή για να είμαστε ακριβείς τα παλαιωμένα αποστάγματα) είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της Δαρβίνειας εξελικτικής των ελληνικών αποσταγμάτων. Λόγω των αποχρώσεων τους, πολλοί τα συγκρίνουν με single malts ή ρούμια, αφού το βαρέλι παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση, στην όσφρηση και στη γεύση και των τριών αποσταγμάτων. Ωστόσο, το σταφύλι που χρησιμοποιείται στα ελληνικά παλαιωμένα αποστάγματα δίνει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα στο τελικό απόσταγμα από τα σιτηρά (whisky) και τη μελάσσα (ρούμι). Αν όμως επικεντρωθούμε μόνο στην εμφάνιση, τότε ναι, είναι πολύ κοντά.

Προϊόντα επιρροών, πειραματισμών και «συνεχούς» ή «ασυνεχούς ανησυχίας», τα παραδοσιακά μας αποστάγματα μπήκαν σε βαρέλια, άλλαξαν χρώμα και… attitude και με βήματα θαρραλέα βαδίζουν σε μια νέα εποχή καινοτομίας και εξωστρέφειας. Για αυτές τις γιορτές λοιπόν, βάζουμε στα ποτήρια μας 8 εξαιρετικά παλαιωμένα ελληνικά αποστάγματα. Οκτώ καινούργιοι φίλοι για τα χειμωνιάτικα βράδια μας και μια ντουζίνα από ιστορίες να μας διηγηθούν σε κάθε τους γουλιά. Καλή απόλαυση

Puro

Στην ντοπιολαλιά των Αγράφων, οι παλιοί Αγραφιώτες αποσταγματοποιοί έλεγαν «πούρο» τον «πόρο», το πέρασμα του σωλήνα στον άμβυκα, από όπου η καρδιά το υγροποιημένου αρωματικού ατμού έσταζε στάλα – στάλα. Ο «ανήσυχος» Θάνος Καραθάνος πειραματίζεται εδώ και χρόνια τόσο με τις αποστάξεις όσο και με τις παλαιώσεις στο βαρέλι. Έχοντας ως βάση τα στέμφυλα του μαύρου μοσχάτου, το απόσταγμα περνάει από στήλες πολλαπλής συνεχούς απόσταξης. Στη συνέχεια ακολουθεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία ωρίμασης, αφού ωριμάζει σε ένα συνδυασμό από παλιά και νέα, γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για 5 χρόνια. Εντυπωσιακό κεχριμπαρί χρώμα με χάλκινες ανταύγειες, αρώματα από μέλι, γλυκό πορτοκάλι και περγαμόντο, δίπλα σε απαλές νύξεις σταφυλιού και αποξηραμένων φρούτων όπως το βερίκοκο και το δαμάσκηνο. Τα αρώματα από το βαρέλι κάνουν την εμφάνισή τους με γλυκά μπαχαρικά, βανίλια και καπνό. Γεμάτο και πλούσιο στόμα με άριστα δεμένο αλκοόλ και μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στο βαρέλι και τα αρώματα από το σταφύλι.

 

[……]

 

Δημοσιεύτηκε στο andro.gr

Are you 18 or older? This website requires you to be 21 years of age or older. Please verify your age to view the content, or click "Exit" to leave.