Χωρίς κατηγορίαΠαλαιωμένο τσίπουρο: Το Ελληνικό τσίπουρο κατακτάει τον κόσμο!

9 Νοεμβρίου 2018
https://www.purokarathanos.gr/wp-content/uploads/2022/01/pr-singlebarrel.jpg

Όσο κι αν ο καιρός παραμένει ήπιος, ημερολογιακά άρχισαν πλέον οι γιορτές του χειμώνα κι αισίως οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Μέρες που μας καλούν σε συνάξεις με φίλους, βραδιές με το ταίρι μας μπροστά στο τζάκι, οικογενειακές γιορτές, νύχτες θαλπωρής και ζεστασιάς που συνοδεύονται από την ανάγκη να ευφράνουμε τον ουρανίσκο μαζί με την καρδιά μας.

Θέλω πολύ καιρό τώρα να σας μιλήσω για το ελληνικό «κονιάκ». Το απόσταγμα που αν είχε προβληθεί και προωθηθεί σωστά, θα έβαζε την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη όπως τη Σκωτία με το ουίσκι, τη Γαλλία με το κονιάκ, την Ιταλία με τη γκράπα…

Δεν είναι επί του παρόντος να εξετάσουμε το πώς και το γιατί, αξίζει όμως να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και να σταθούμε στις εξαιρετικές προσπάθειες ετών ορισμένων ανήσυχων και διακεκριμένων οινοποιών και οινολόγων, που πλέον δρέπουν καρπούς, παράγοντας ένα απόσταγμα εφάμιλλο των ευρωπαϊκών. Ένα απόσταγμα καμάρι για τα ελληνικά προϊόντα, με διεθνή βραβεία και διακρίσεις, ένα αληθινό γευστικό διαμάντι! Το παλαιωμένο τσίπουρο! Είναι κρίμα εμείς οι ίδιοι να μην το γνωρίσουμε περισσότερο, να μην το επιλέγουμε, να μην το καθιερώσουμε.

Υγρά καραμελένια, σε αποχρώσεις γήινες, χρυσαφένιες, κεχριμπαρένιες, λαμπερές διαυγείς πολύ κοντά σε αυτές του κονιάκ. Υγρά εμφιαλωμένα σε πανέμορφα μπουκάλια, κάποια απ΄αυτά σωστά κομψοτεχνήματα, που ικανοποιούν αισθητικά την όραση μας, όπως το ίδιο το υγρό ικανοποίει τον ουρανίσκο και ζεσταίνει την ψυχή μας. Το παλαιωμένο τσίπουρο είναι η εξέλιξη ενός παραδοσιακού ποτού, που κάποτε παραγόταν στην παρανομία, πέρασε και συνεχίζει να βρίσκεται, κάτω από τη μάστιγα του χύμα[i], για να ενηλικιωθεί και να διεκδικήσει τη θέση του ανάμεσα στα πιο διακεκριμένα ράφια των καβών, των μπαρ και των connoisseurs.

Οι οινοποιοί που το έβαλαν στον χάρτη, έχουν επενδύσει πλέον κοντά μία δεκαετία σκληρών προσπαθειών, γνώσης, τεχνογνωσίας, αλλεπάλληλων δοκιμών, για να καταλήξουν στον χρόνο σωστής ωρίμανσης, στην κατάλληλη συνταγή και τις συνθήκες, ώστε να προκύψει ένα προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας και ανταγωνιστικό. Να σταθεί στην αγορά ανάμεσα στα διεθνή αποστάγματα και να κερδίσει τους καταναλωτές.

Όλα τα ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα είναι χωρίς γλυκάνισο κι έχουν περάσει μήνες ωρίμανσης σε δρύινα βαρέλια, για να προκύψουν αυτά τα premium ελληνικά αποστάγματα, με δυνατότητες για διεθνή καριέρα. Τα αρώματα που αναδύονται μόλις το απόσταγμα αναπνεύσει κι απελευθερωθεί στο σωστό ποτήρι αγγίζουν μία γκάμα από νότες φρέσκων μέχρι και αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Οι παραγωγοί, όσο το τσίπουρο συνεχίζει να αποκτά εμπορικό ενδιαφέρον, εντείνουν τις προσπάθειες να βελτιώσουν την ποιότητά του, οι οποίες φαίνεται να φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ως πρώτη ύλη δεν χρησιμοποιούν ό,τι περισσεύει όπως συμβαίνει στο απλό τσίπουρο, αλλά διαλέγουν κυρίως τις φλούδες από τις ρόγες, ενώ συχνά προσθέτουν στον άμβυκα που θα γίνει ο βρασμός και λίγο κρασί από την ίδια ποικιλία. Έτσι, το παραγόμενο τσίπουρο έχει τα μοναδικά αρώματα της ποικιλίας σταφυλιών από τα οποία προέρχεται.

Η παλαίωση του τσίπουρου είναι ένα καθοριστικό βήμα στον εξευγενισμό αυτού του απλού παραδοσιακού ποτού, που εκτός από πραγματικά εξαιρετικά γευστικά αποτελέσματα, μπορεί να δώσει φτερά στην ελληνική οινοποιία. Ειδικά όταν χρησιμοποιείται σταφύλι για την παρασκευή του και δη καλής ποιότητας και συγκεκριμένης ποικιλίας ή ακόμα καλύτερα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) ή Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Έτσι, προκύπτει ένα απόσταγμα κυριολεκτικά σταφυλής, το οποίο εκτιμάται πολύ από τους γευσιγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα δημοφιλέστερα διεθνή αποστάγματα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά τουλάχιστον 20 brands παλαιωμένων τσίπουρων από καταξιωμένους οινοποιούς που προσφέρουν το καθένα μια μοναδική γευστική εμπειρία. Διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας τα πιο αγαπημένα μου.

 

[…]

 

PURO Παλαιωμένο Τσίπουρο Θεσσαλίας – Α.Θ. Καραθάνος

Το επίτευγμα ενός άλλου πρωτοπόρου στην πολύχρονη προσπάθεια καθιέρωσης του παλαιωμένου τσίπουρου, του οινοποιού – οινολόγου Θάνου Καραθάνου, είναι ένα ακριβοθώρητο κόσμημα κι ένα απ΄αυτά που λατρεύω. Ελάχιστες φιάλες βγαίνουν κάθε χρόνο στην αγορά, κάνοντας αυτό το διαμάντι συλλεκτικό και όποιον προλάβει να το προμηθευτεί πολύ, πολύ τυχερό! Η παραγωγή του είναι ακόμα μικρή και απορροφάται κυρίως στο ξενοδοχείο του παραγωγού στην Λίμνη Πλαστήρα.

Νικητής στο Χάλκινο Μετάλλιο του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2018». Το όνομα του «πούρο» προέρχεται από το πέρασμα του σωλήνα του αποστακτήρα, από όπου ο υγροποιημένος ατμός τρέχει σιγά-σιγά. Έτσι τον ονόμαζαν οι παλιοί Αγραφιώτες αποσταγματοποιοί. Τόπος παραγωγής του αποστάγματος, τα Καλύβια Φυλακτής στη Λίμνη Πλαστήρα. Ο δημιουργός – master blender του, ο Θανος Καραθάνος, είναι ένας από τους επιφανείς οινολόγους που διαθέτει η χώρα, με σημαντικά δείγματα γραφής στη σύγχρονη οινοποιία. Δημιούργησε το Puro, εμπνευσμένος από τον παππού του, που φύλαγε το τσίπουρο στο βαρέλι.

Προέκυψε ένα ξεχωριστό παλαιωμένο τσίπουρο από Μαύρο Μοσχάτο Καρδίτσας, που δικαίωσε τους αδιάκοπους πειραματισμούς του και την ενασχόληση του για 30 ολόκληρα χρόνια σε αυτή την ιδέα. Το Puro μοσχοβολά μέλι, σταφίδα, περγαμόντο, μέλι, εσπεριδοειδή, καπνό και μόκα. Το σώμα πολύπλοκο και μεστό. Συνοδεύει τέλεια την Black Forest, καραμελωμένα σου, τάρτες με ξηρούς καρπούς και πλούσια επιδόρπια.

 

[…]

 

 

Δημοσιεύτηκε στο beautyblog.gr

Are you 18 or older? This website requires you to be 21 years of age or older. Please verify your age to view the content, or click "Exit" to leave.